Εκπαιδευτικό Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα

‘’ΕΠΙΧΕΙΡΩ ΜΕ ΤΗ ΦΥΣΗ παρέα με ένα πράσινο παραμύθι’’

Αγαπητοί γονείς,

Το ‘’Επιχειρώ με τη φύση παρέα με ένα πράσινο παραμύθι’’ είναι ένα καινοτόμο περιβαλλοντικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, ένα διαθεματικό project, που περιλαμβάνει τόσο τη θεωρητική, όσο και την πρακτική εφαρμογή μιας πρωτότυπης Βιωματικής Περιβαλλοντικής Μελέτης, με τίτλο ‘’Η Γη είναι συναρπαστική ‘’που προσωπικά εμπνεύστηκα και ανέπτυξα για παιδιά προσχολικής και νηπιακής ηλικίας.

 

Υπηρετώντας τις σημερινές προκλήσεις για μια ποιοτική περιβαλλοντική εκπαίδευση στα σχολεία, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί στην Ατζέντα 2030 για τη βιώσιμη ανάπτυξη, συνεχίζω να εμπλουτίζω το συγκεκριμένο πρόγραμμα με ιστορίες και βιωματικά σενάρια αναμιγνύοντας γνώση και φαντασία, έχοντας ως στόχο οι μικροί μας μαθητές :

 • Να ανακαλύψουν τον πλανήτη Γη και με οδηγό τη φαντασία τους να εξερευνήσουν το πως δημιουργήθηκε, αλλά και το πως εξελίχθηκε μέσα στους αιώνες.
 • Να αποκτήσουν γνώσεις και να εξοικειωθούν με την περιβαλλοντική αλφάβητο από τα πρώτα κιόλας σχολικά τους βήματα, καλλιεργώντας παράλληλα την περιβαλλοντική και οικολογική τους συνείδηση.
 • Να αποκτήσουν ποικιλία εμπειριών μέσα από βιωματικά παιχνίδια, που θα τους βοηθήσουν να κατανοήσουν δυσνόητες επιστημονικές έννοιες.
 • Να έρθουν σε ουσιαστική επαφή με το φυσικό περιβάλλον, εξομαλύνοντας τυχόν δυσκολίες που αφορούν στην κατανόηση του.
 • Να αντιληφθούν μέσα από έξυπνα βιωματικά σενάρια την πολύπλευρη έννοια του περιβάλλοντος και να ευαισθητοποιηθούν σχετικά με τα προβλήματά του.
 • Να αντιληφθούν τη σχέση συνεργασίας και αλληλεπίδρασης ανάμεσα στη φύση και τον άνθρωπο.
 • Να έρθουν σε επαφή με τους πολιτισμούς διαφόρων εποχών, παίζοντας και μοιράζοντας παιχνίδια με παιδιά άλλων εποχών.
 • Να καλλιεργήσουν αξίες και συναισθήματα ενδιαφέροντος για το περιβάλλον, καθώς και κίνητρα για την ενεργή συμμετοχή τους σε περιβαλλοντικές δράσεις.
 • Να αναπτύξουν δημιουργική, κριτική και κυρίως συστημική σκέψη.
  Να αναπτύξουν ικανότητες για την αντιμετώπιση περιβαλλοντικών προβλημάτων.

 

Σκοπός του συγκεκριμένου προγράμματος είναι να θέσει γερές βάσεις περιβαλλοντικής παιδείας από την προσχολική κιόλας ηλικία, δίνοντας σημαντικό προβάδισμα και ένα αδιαμφισβήτητα συγκριτικό πλεονέκτημα στην μετέπειτα μαθησιακή πορεία, όσων παιδιών το παρακολουθήσουν.

Σχεδιάστηκε για να προωθήσει την συνεργασία μεταξύ των μαθητών, να καλλιεργήσει την αγάπη τους για τη φύση, και να αφυπνίσει τη φαντασία τους, ώστε να εξερευνήσουν τη μαγεία που κρύβεται πίσω από την επιστήμη.

Αναπτύχθηκε για να εμπνεύσει τις επόμενες γενιές, ώστε να γίνουν προστάτες της φύσης και πρωταγωνιστές στη μεγάλη περιπέτεια για ένα βιώσιμο μέλλον. Παράλληλα αναπτύχθηκε για να μεταφέρει το μήνυμα, πως η αρμονία μεταξύ των ανθρώπων και της φύσης δεν είναι μόνο μια ονειρική ιδέα, αλλά ένας αληθινός στόχος.

 

 

Πιο αναλυτικά παρέα με τους πολύ μικρούς μας φίλους ξεκινάμε ένα παραμυθένιο ταξίδι, ιχνηλατώντας και ανακαλύπτοντας πολλά μυστικά που βρίσκονται κρυμμένα στην καρδιά του πλανήτη μας. Περπατάμε σε μονοπάτια γεμάτα φεγγαρόπετρες, και σκαρφαλώνουμε πάνω σε ουράνια τόξα για να κυνηγήσουμε τις ατίθασες σταγόνες της βροχής. Στο δρόμο μας συναντάμε μικρούς σπόρους που μοιάζουν με κουκίδες και στη συνέχεια με τη βοήθεια του Ήλιου γίνονται δέντρα τεράστια που σφύζουν από ζωή. Βλέπουμε πέτρες να κατρακυλούν μέσα σε ορμητικά ποτάμια και μέσα στην αναμπουμπούλα τις ακούμε να ψιθυρίζουν ιστορίες για τον πλούτο και τους πολύτιμους θησαυρούς της Γης. Μεγαλώνοντας συναντάμε ήρωες που ξεπετάγονται μέσα από τα βιβλία φυσικών επιστημών, για να μας διηγηθούν με τον δικό τους εντελώς ξεχωριστό τρόπο το πως βοήθησαν τη Γη να φτιάξει τον υπέροχο κόσμο μας.

 

Με τη βοήθεια αυτών των φίλων μας, ανακαλύπτουμε πόσο σπουδαίο και σημαντικό γεγονός είναι η διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ των ζωντανών πλασμάτων και των στοιχείων της φύσης. Μαθαίνουμε να αγαπάμε και να σεβόμαστε τη Γη και τις θαυμαστές δημιουργίες της, καθώς και να αντιλαμβανόμαστε πώς η φροντίδα και η αγάπη μπορούν να κάνουν θαύματα στο περιβάλλον.

 

Παίρνοντας λοιπόν μέρος σε αυτό το παραμυθένιο ταξίδι, οι μικροί μας φίλοι γίνονται η φωνή του πλανήτη μας. Καλλιεργείτε η αυτοπεποίθηση τους και αποκτούν δεξιότητες, όπως η επικοινωνία, η συνεργασία, η προσαρμογή σε νέες καταστάσεις, που θα τους επιτρέψουν αργότερα να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που εγείρει η σύγχρονη ζωή.

 

Φυσικά ένα πρωτοποριακό πράσινο παραμύθι δεν θα μπορούσε να μη συνοδεύεται από ένα φυσικό πράσινο θεατράκι, όπου θα βρίσκει την πρακτική του εφαρμογή. Για το λόγο αυτό δημιουργούμε με τη συμμετοχή των παιδιών, στον κήπο του σχολείου μας, ένα μικρό πράσινο παράδεισο που θα χαρίζει πολλά χαμόγελα στους μικρούς μαθητές, καθώς θα χαίρονται να τον φροντίζουν με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο. Εκεί θα φυτεύουμε τα εποχικά λαχανικά μας, για να φτιάχνουμε τις σαλάτες μας και τα αρωματικά μας φυτά για να μοσχομυρίζουν τα χέρια μας, κάθε φορά που θα τα τρίβουμε, για να τα τοποθετήσουμε μέσα στα μικρά βαζάκια μας. Γλάστρες, ξύλινα κουτιά, τσάντες, παιδικά παιχνίδια μετατρέπονται σε χώρους φύτευσης εποχικών λουλουδιών, ξεσηκώνοντας τη φαντασία και πλημμυρίζοντας τον κήπο μας με χρώματα.

 

Θα ήθελα να κλείσω την παραπάνω παρουσίαση λέγοντας σας, πως με το να μοιραζόμαστε τα συγκεκριμένα μαθήματα με τα παιδιά μας, μπορούμε να καλλιεργήσουμε έναν κόσμο όπου τα ίδια θα ευδοκιμούν και θα αναπτύσσουν τη δύναμη, το θάρρος και την αγάπη που χρειάζονται για να προστατεύσουν τη Γη και να διατηρήσουν τη φυσική της ομορφιά. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε πραγματικά να βοηθήσουμε στη δημιουργία ενός φωτεινού και βιώσιμου μέλλοντος για τον κόσμο μας.

 

Με εκτίμηση
Ειρήνη Δ. Πολύζου
Γεωπόνος Εκπαιδεύτρια – Σύμβουλος Αγροτικής Επιχειρηματικότητας