«Ζεστή αγκαλιά» ΜΕΡΙΜΝΑ ΠΑΙΔΙΟΥ

Τμήμα πρώιμης παρέμβασης για μικρά παιδιά προσχολικής ηλικίας

Η «Ζεστή αγκαλιά» είναι ένα καινοφανές και πρωτότυπο πρόγραμμα πρώιμης παρέμβασης για μικρά παιδιά προσχολικής ηλικίας με αναπτυξιακές δυσκολίες. Η πρωτοβουλία δημιουργίας του προγράμματος ανήκει στην «ΜΕΡΙΜΝΑ ΠΑΙΔΙΟΥ» ένα ιστορικό Φιλανθρωπικό μη Κερδοσκοπικό Σωματείο που ιδρύθηκε το 1921.

Ο σχεδιασμός και η επιστημονική εποπτεία είναι του ομότιμου καθηγητή Παιδοψυχιατρικής κ. Γ. Αμπατζόγλου.,υπεύθυνου της Υπηρεσίας Παιδιού και Εφήβου της Γ΄Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ.

Το πρόγραμμα υλοποιείται από ειδικούς υγείας και ειδικούς παιδαγωγούς σε συνεργασία με τις/τους παιδαγωγούς των υπόλοιπων τμημάτων και με εξαιρετική αναλογία παιδιών-εκπαιδευτικών / ειδικών ψυχικής υγείας. Το πρόγραμμα υλοποιείται στον Βρεφονηπιακό Σταθμό Μέριμνα Παιδιού (Εθνικής Αμύνης 17) από τον Ιανουάριο του 2011. 

 

Στοχεύει στην παιδαγωγική πλαισίωση και τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών σε ημερήσια βάση στους χώρους ενός παιδικού σταθμού σε επαφή με τα υπόλοιπα παιδιά ‘

Το τμήμα της πρώιμης παρέμβασης δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά να παρακολουθήσουν ένα κατάλληλα προσαρμοσμένο ψυχοπαιδαγωγικό πρόγραμμα, στα πλαίσια μιας μικρής τάξης του παιδικού σταθμού και  παράλληλα να συμμετέχουν σε δραστηριότητες ένταξης στις τυπικές τάξεις του.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Το τμήμα της πρώιμης παρέμβασης προσφέρει εξατομικευμένη παιδαγωγική πλαισίωση των παιδιών.
  • Ενίσχυση της ανάπτυξης γνωστικών αλλά κυρίως επικοινωνιακών και κοινωνικών δεξιοτήτων αυτοεξυπηρέτησης.
  • Εξειδικευμένο πρόγραμμα «Ζωοθεραπείας», θεραπείας με διαμεσολάβηση ζώου σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο.
    Οι δομημένες δραστηριότητες με ζώα που θα γίνονται στις τάξεις του παιδικού σταθμού, θα έχουν ως γενικότερο στόχο την ενίσχυση των κοινωνικών δεξιοτήτων των παιδιών, την αναγνώριση και διαχείριση των συναισθημάτων τους, την  ενσυναίσθηση, την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης και της εμπιστοσύνης στον εαυτό τους, την ανάπτυξη δεξιοτήτων παιχνιδιού μέσα από τη μοναδική επαφή που προσφέρει η αλληλεπίδραση με ένα εκπαιδευμένο για τον σκοπό αυτό ζώο, μέσα από πρωτότυπες δραστηριότητες γύρω από το παιχνίδι και τη φροντίδα του. Θα πραγματοποιείται από τις: κα Ευγενία Καραζιώτη ειδική παιδαγωγό MSc, Ζωοθεραπεύτρια και την  κα Πηνελόπη Καραγιάννη ψυχολόγο MSc, Ζωοθεραπεύτρια.
  • Εξειδικευμένο πρόγραμμα Ballet Therapy. Ο χορός αποτελεί μια διαδικασία προσβάσιμη σε όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας, δυσκολίας, φύλου! Μέσω της ολιστικής αυτής προσέγγισης, εξασκούμε τη μνήμη, μίμηση, σειροθέτηση, μουσικότητα, αισθητηριακή ολοκλήρωση, κοινωνικότητα, ενδυνάμωση, συντονισμό, ισορροπία, εστίαση/ προσοχή, δημιουργικότητα, συναισθηματική νοημοσύνη. Η Άννα Χασανίδου, η ειδική παιδαγωγός της Ζεστής Αγκαλιάς και εκπαιδεύτρια της αμερικανικής μεθόδου χορού Schlachte, θα επιμελείται την υλοποίηση του προγράμματος στο τμήμα πρώιμης παρέμβασης «Ζεστή Αγκαλιά».
  • Σταδιακή ένταξη των παιδιών στο περιβάλλον του βρεφονηπιακού σταθμού, συμμετοχή σε ψυχαγωγικές ή ψυχοπαιδαγωγικές δραστηριότητες με απώτερο σκοπό την προετοιμασία της ένταξής τους στο σχολικό περιβάλλον στο μέλλον.
  • Συμβουλευτική γονέων.
  • Πρώιμη ανίχνευση των δυσκολιών σε συνεργασία με τους παιδαγωγούς των τμημάτων και συνεργασία με τους γονείς

Στόχος μας είναι να διδάξουμε στο παιδί όλες τις απαραίτητες δεξιότητες ώστε να μπορεί στη συνέχεια να ενταχθεί αυτόνομα ή με πλαισίωση σε μια τάξη τυπικής ανάπτυξης του παιδικού σταθμού στα πλαίσια μιας μικρής ομάδας συνομηλίκων του

Ο στόχος της πρώιμης παρέμβασης είναι πολλαπλός:

Παράλληλα, από το πρόγραμμα της πρώιμης παρέμβασης μπορούν να ωφεληθούν παιδιά από οικογένειες με σύνθετες ψυχοκοινωνικές δυσκολίες οι γονείς των οποίων δεν έχουν την κατάλληλη ενημέρωση ή και την πρόσβαση σε εξειδικευμένες υπηρεσίες.

Οι γονείς αυτοί αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες στη προσπάθειά τους να διαχειριστούν δημιουργικά το έλλειμα του παιδιού τους.

Η θεραπευτική ομάδα στην αγωνία των γονιών έχει χρέος να δώσει δημιουργική διέξοδο, με την ενημέρωση, την συμβουλευτική υποστήριξη και την καθοδήγηση.

*Το πρόγραμμα λειτουργεί σε ημερήσια βάση (από 08:00-13:00), από τον Σεπτέμβριο έως τέλος Ιουλίου κάθε σχολικής χρονιάς, για παιδιά ηλικίας από 2,5 ετών έως την ηλικία εγγραφής τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση ( ή από 2,6 -3,8 ετών τον Σεπτέμβριο κάθε σχολικής χρονιάς.)