Φιλοσοφία
Με μια ματιά:
Οι φιλόξενοι χώροι του Σχολείου μας πλούσιοι σε ερεθίσματα αποτελούν τόπο μάθησης, δημιουργίας, απελευθέρωσης της φαντασίας, ενίσχυσης της κριτικής και μαθηματικής σκέψης, και κοινωνικοποίησης.
Με βάση τις αρχές της Σύγχρονης Παιδαγωγικής δημιουργούμε το ιδανικό εκπαιδευτικό περιβάλλον για το παιδί.
Στόχος είναι η πολύπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας του παιδιού.

Οι δραστηριότητες:
Οι δραστηριότητες βασίζονται στα ενδιαφέροντα των παιδιών. Η προσέγγιση είναι βιωματική.
Τα παιδιά εξερευνούν, πειραματίζονται, αλληλοεπιδρούν και ανακαλύπτουν τη γνώση.
- Η Εκπαίδευση εξελίσσεται και δημιουργεί στάσεις και αξίες ζωής ( όπως υγεία, παιδεία, σεβασμός, αλληλεγγύη ,εθελοντισμός, κοινωνική προσφορά, ήθος, αγάπη, πολιτισμός, δημοκρατία, περιβάλλον, Ασφάλεια στο Διαδίκτυο, Δικαιώματα).
- Στη ΜΕΡΙΜΝΑ ΠΑΙΔΙΟΥ τα πρώτα βήματα ενός παιδιού στον κόσμο της Εκπαίδευσης γίνονται μέσα σε ένα περιβάλλον που δίνει έμφαση στην ατομικότητα, στα ενδιαφέροντα, αλλά κυρίως στην ανάγκη του να αποκτήσει Γνώσεις, Δεξιότητες και Αξίες με απλά λόγια τα απαραίτητα εφόδια για την πρόοδο και την εξέλιξή του.

Δημιουργικότητα είναι να σκέφτεσαι καινούρια πράγματα. Καινοτομία είναι να κάνεις καινούρια πράγματα.
Theodore Levitt 1925-2006 Aμερικανός Οικονομολόγος
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ
Η γνώση ως προϊόν παιχνιδιού, δημιουργίας,συνεργασίας και ομαδικού πνεύματος.
ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ
Ανάγκη και προϋπόθεση της σύγχρονης εκπαίδευσης είναι οι καινοτόμες δράσεις, η χρήση νέων τεχνολογιών και η προώθηση των STREAM.
Έρευνα και καινοτομία:
Μέχρι πρόσφατα, οι όροι αυτοί φάνταζαν δυσνόητοι όχι μόνο για τους μαθητές αλλά και για τους εκπαιδευτικούς. Το παραδοσιακό σχολείο έπρεπε πρώτα να ξεπεράσει τις αδυναμίες του και να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα που ορίζεται από την ανάπτυξη της τεχνολογίας για να καταλάβει τις έννοιες έρευνα και καινοτομία.
Σήμερα το σύγχρονο σχολείο έμπρακτα καθοδηγεί και ενθαρρύνει τους εκπαιδευτικούς να ασχοληθούν με θέματα τεχνολογικής ανάπτυξης και καινοτομίας, να βελτιώσουν τις διδακτικές προσεγγίσεις και να προσφέρουν τη γνώση μέσα από νέα οπτική. Παράλληλα οι μαθητές αναπτύσσουν τη δημιουργικότητα, την κριτική σκέψη, αποκτούν ικανότητες και απομακρύνονται από την απομνημόνευση.

Η ΜΕΡΙΜΝΑ ΠΑΙΔΙΟΥ έχει μια ιστορική διαδρομή κοινωνικής προσφοράς από το 1921.
Ξεκίνησε ως « Σύνδεσμος Ελληνίδων Δεσποινίδων Θεσσαλονίκης « Μέριμνα» και σκοπό:
- τη βοήθεια των φτωχών παιδιών και
- τη μόρφωση των απόρων κοριτσιών.
Ο Σύνδεσμος αναγνωρίσθηκε το 1921 ως Φιλανθρωπικό μη Κερδοσκοπικό Σωματείο Κυριών και Δεσποινίδων Θεσσαλονίκης με την επωνυμία «ΜΕΡΙΜΝΑ ΠΑΙΔΙΟΥ» και σκοπό την προστασία του παιδιού στον τομέα της Παιδείας και της Υγείας.
Αργότερα,το 1972 συστάθηκε το ομώνυμο Ίδρυμα με σκοπό την προστασία του παιδιού στον τομέα της περίθαλψης και Υγιεινής. Ο σκοπός επιτυγχάνεται δια της λειτουργίας της Παιδιατρικής Κλινικής (πρώτης στα Βαλκάνια) των εξωτερικών Ιατρείων όλων των Ειδικοτήτων,δια των παιδικών εξοχών και παντός προσφόρου μέσου.
Με την υπ΄αριθμ.19618 /2013 τροποποιείται το άρθρο 1 του Οργανισμού του Ιδρύματος Κυριών και Δεσποινίδων με την επωνυμία «ΜΕΡΙΜΝΑ ΠΑΙΔΙΟΥ» ως προς τον σκοπό αυτού ως εξής:
- Αρθρο ένα (1) Σκοπός του ιδρύματος είναι η προστασία του παιδιού και η παροχή υπηρεσιών οργανωμένης περίθαλψης και εκπαίδευσης κατά τις κείμενες διατάξεις από ηλικίας 2 μέχρι 14 ετών.
- Ο σκοπός επιτυγχάνεται με τη λειτουργία της παιδιατρικής κλινικής,των εξωτερικών ιατρείων δια της ίδρυσης και λειτουργίας βρεφονηπιακών σταθμών, βρεφονηπιακού σταθμού ολοκληρωμένης φροντίδας, νηπιαγωγείων και δια των παιδικών εξοχών και παντός πρόσφορου τρόπου και μέσου.